Fwd: הרב לורד יונתן זקס במסר לפרשת ויחי - תשפ"ד-מה הקשר בין נכדים לשלום? שאנשים החושבים על נכדיהם חושבים על העתיד, ואנשים החושבים על העתיד עושים שלום. לעומתם, אנשים המתבוססים בעבר, בעלבונות ובהשפלות ובנקמות, נוטים לצאת למלחמה.

החברה לחקר המקראיוצאת בסדרת הרצאות בזום מיוחדת לימי המלחמהבהשראת כתביו שלהרב, הלורד יונתן זקס ז"ל:"לרפא עולם שבור - לאן ממשיכים מכאן?"בימי חמישי בשעה 20.30

השבוע יום חמישי טז' בטבת תשפ"ד -28.12.23

שעה 20.30 בזום

והשבוע, מרצה:הרב ד"ר עידו פכטר, בנושא:"האם עוד ניתן להאמין באדם"?ועל הצורך האנושי באלוהים בעקבות הרב זקס

הרשמה ולקבלת קוד לזום באתר החברה לחקר המקרא. www.hamikra.org

...............................................................................................

אנחנו החברה לחקר המקרא*, מבקשים אתכם להיות שותפים שלנו, על מנת לאפשר לחברה לחקר המקרא מיסודו של דוד בן-גוריון, להוות עורק חיים חיוני לפיתוח וצמיחה של מקצועות התנ"ך ומורשת ישראל בחינוך הממלכתי והממלכתי דתי.

ניתן להעביר תרומות, חד פעמי או הוראת קבע לשנה:

דרך אתר החברה: www.hamikra.org

בכרטיסי אשראי ,או BIT (קבלה עם אישור מס נשלחת במקביל.)

החברה מוכרת כעמותה,מלכ"ר וניהול תקין, לתרומות לפי סעיף 46 במס הכנסה.

*חשוב! בעמותה שלנו אין מקבלי משכורות, כולנו פועלים בהתנדבות.

.....................................................................................

הרב לורד יונתן זקס בספר "שיג ושיח" בהוצאת קורן מגיד -פרשת ויחי- "על אי חיזוי העתיד"(עמ'137-8)

הסיבה לכך היא שאנחנו חופשיים. אנחנו בוחרים, אנחנו טועים, אנחנו לומדים, אנחנו משתנים, אנחנו צומחים. הכישלון המהלך בבית הספר נעשה זוכה פרס נובל. המנהיג שהכזיב מפגין פתאום אומץ ותבונה בשעת משבר. איש העסקים השאפתן חושב פתאום על יום מותו ומחליט להקדיש את שארית חייו לעזרה לעניים. כמה מהאנשים המצליחים ביותר שפגשתי היו ילדים שמוריהם נואשו מהם ואמרו שלא יצלחו לְדָבָר. אנחנו מתגרים תמיד בתחזיות. יש המאמינים שהחופש הוא אשליה. הם טועים. החופש הוא העושה אותנו לבני אדם.

אנחנו חופשיים מפני שאיננו רק אובייקטים. אנחנו סובייקטים. אנחנו מגיבים לא רק למאורעות פיזיקליים, אלא גם לאופן שאנו תופסים בו את האירועים הללו. יש לנו תודעה, לא רק מוח. יש לנו מחשבות, לא רק חישות. אנחנו מגיבים, אבל אנחנו יכולים גם לבחור שלא להגיב. יש בנו משהו שאי אפשר לצמצמו לכדי חומר, לכדי תהליכים פיזיים של סיבה ותוצאה.

ובהמשך: אל תאמינו שהעתיד כבר כתוב. אין גורל שאינו יכול להשתנות, ואין חיזןי שאיננו יכולים להפר. לא נידונו להיכשל, וגם לא נולדנו להיות הצלחה. איננו חוזים את העתיד, מפני שאנחנו עושים את העתיד: בבחירות שלנו, בכוח הרצון שלנו, בהתמדתנו ובנחישותנו להמשיך הלאה.

העדות לכך היא, כאמור, עם ישראל עצמו. האזכור הראשון לישראל מחוץ למקרא חקוק על אסטלת מרנפתח, כתובת ניצחון על עמים רבים שחקק בסביבות שנת 1225 לפני הספירה פרעה מרנפתח הרביעי, יורשו של פרעה רעמסס השני. על ישראל כתוב בה כך: "ישראל הוּשָׁם, אין זרע לו". לפנינו .הֶסְפֵּד. עם ישראל הוספד שוב ושוב בפי אויביו, אך מספיד מי שמספיד אחרון. ארבעת אלפים שנה עם ישראל חי, ועוד כוחו במותניו.

לכן ניטלה רוח הקודש מיעקב כשרצה לספר לילדיו מה יקרה להם בעתיד.

"ילדינו ממשיכים להפתיע אותנו, כשם שאנחנו ממשיכים להפתיע אחרים. נבראנו בצלם אלוהים, ופירוש הדבר שאנחנו חופשיים. בברכת ה' ובעזרתו, בכוחנו לגדול ולפרוח יותר מכפי שֶׁאֵי מִי, אפילו אנו עצמנו, יכול לחזות. הרב לורד יונתן זקס במסר לכל אחד מאתנו.

......................................................................................

באדיבות מורשת הרב זקס והוצאת קורן מגיד.

פרשת ויחי תשפ"ד

הרב לורד יונתן זקס זצ"ל במסר מהפרשה "ברכת סב"

בכל ליל שבת אנחנו משחזרים אחת מן הסצנות המרגשות ביותר בספר בראשית. יעקב, שזכה לראות את בנו יוסף אחרי שנות היעלמותו הארוכות, נוטה למות. יוסף בא לבקר אותו, ומביא עימו את שני בניו, מנשה ואפרים. יעקב אומר בלב הומה: "רְאֹה פָנֶיךָ לֹא פִלָּלְתִּי – וְהִנֵּה הֶרְאָה אֹתִי אֱ-לֹהִים גַּם אֶת זַרְעֶךָ!" (בראשית מח, יא). הוא מברך את יוסף, ואז הוא סומך את ידיו על ראשי שני הבנים –

וַיְבָרְכֵם בַּיּוֹם הַהוּא לֵאמוֹר: "בְּךָ יְבָרֵךְ יִשְׂרָאֵל לֵאמֹר, 'יְשִׂמְךָ אֱ-לֹהִים כְּאֶפְרַיִם וְכִמְנַשֶּׁה'" (שם, כ).

ואכן, כך מברך עם ישראל את בניו עד היום. כך, במילים אלו עצמן, מברך האב את בניו בלֵיל שבת: "ישימךָ אלוהים כאפרים וכמנשה". מדוע דווקא בברכה הזאת? אחד המפרשים, בעל 'ילקוט יהודה', מסביר שאפרים ומנשה היו שני הראשונים מבני ישראל שנולדו בגלות מצרים הארוכה. על כן נהגו היהודים בגלות לברך את ילדיהם בבקשה מאלוהים שיעזור להם לשמור על זהותם מפני כל הפיתויים והקשיים שהחיים בגולה מעמידים.

הסבר אחר, מקסים, המתבסס על ספר הזוהר, שמעתי מקודמי הגדול ברבנות הראשית לבריטניה, הרב הלורד עמנואל יעקובוביץ' ז"ל. אכן, הוא אומר, יש במקרא ברכוֹת רבות של הורים לילדיהם. אבל יש רק מקרה אחד שבו סב מברך את נכדיו. המקרה שלנו.

בין הורים לילדיהם, המשיך הרב יעקובוביץ', שורר לעיתים מתח. הורים מודאגים בגלל ילדיהם. ילדים מורדים לפעמים נגד הוריהם. היחסים אינם תמיד חלקים. לא כן בין סבים לנכדים. כאן שוררת בדרך כלל אהבה שאינה נפגמת במתחים או בחרדות. כשסב או סבתא מברכים נכד או נכדה, הם עושים זאת מכל הלב. לכן ברכת יעקב לנכדיו הייתה למופת לכל הדורות. כל מי שזכה לנכדים יבין מייד את האמת ואת העומק שבהסבר הזה.

סבים מברכים את נכדיהם ומתברכים מהם. תופעה זו מתבטאת בשוני מעניין בין התלמוד הבבלי לתלמוד הירושלמי. התלמוד הבבלי אומר כך, במסכת קידושין (ל ע"א):

אמר ר' יהושע בן לוי: כל המלמד את בן בנו תורה, מעלה עליו הכתוב כאילו קִבלה מהר סיני. שנאמר "וְהוֹדַעְתָּם לְבָנֶיךָ וְלִבְנֵי בָנֶיךָ" (דברים ד, ט), וסמיך ליה "יוֹם אֲשֶׁר עָמַדְתָּ לִפְנֵי ה' אֱ-לֹהֶיךָ בְּחֹרֵב" (שם, י).

התלמוד הירושלמי מצטט אותו אחרת. שם (במסכת שבת, א, ב) מוצג העניין בתוך סיפור. ר' יהושע בן לוי נהג לשמוע בימי שישי את נכדו קורא בפרשת השבוע. באחד מימי שישי הלך לבית המרחץ בטבריה, ושם, כשהתחיל ברחצה, נזכר שעדיין לא שמע את הקריאה מפי נכדו. מייד התלבש ויצא משם. שאל אותו רב חייא בר אבא למה יצא, שהרי המשנה מלמדת שמי שהתחיל לרחוץ ביום שישי לא יפסיק באמצע. ענה לו ר' יהושע בן לוי –

חייא בני, קלה היא בעיניך? שכל השומע פרשה מן בן בנו, כְּאִלּוּ הוא שומעה מהר סיני. ומה טעמא? "וְהוֹדַעְתָּם לְבָנֶיךָ וְלִבְנֵי בָנֶיךָ. יוֹם אֲשֶׁר עָמַדְתָּ לִפְנֵי ה' אֱ-לֹהֶיךָ בְּחֹרֵב".

הלימוד של ר' יהושע בן לוי דומה בשני המקורות, ומתבסס על אותו רצף של סוף פסוק אחד ותחילת הפסוק שאחריו. אך שימו לב להבדל: בתלמוד הבבלי הוא מדבר על הזכות הגדולה שנופלת בידי מי שמלמד את נכדו תורה – ובתלמוד הירושלמי הוא מגלגל זכות זו דווקא אל מי ששומע מנכדו את הפרשה בתורה. על המחלוקת הזאת יאמר כל סב ששני הצדדים צודקים.

אבי זיכרונו לברכה נאלץ לעזוב את בית הספר כשהיה בן ארבע-עשרה ולעבוד לפרנסת משפחתו. משום כך, לא רכש את ההשכלה היהודית והכללית שרצה בה. אני זוכר כיצד, בילדותי, כשהיינו חוזרים מבית הכנסת בשבת בבוקר, הייתי מכביר עליו שאלות. אבא, למה אנחנו עושים כך וכך? ולמה עשינו זה וזה? אבי נתן לי תמיד אותה תשובה, ותשובה זו שינתה את חיי. הוא היה אומר, "יונתן, לא זכיתי לחינוך יהודי, ולכן אני לא יודע מה לענות לך. אבל אתה תקבל את החינוך שלא היה לי. ואז אתה תיתן לי את התשובות לכל השאלות האלו".

המתנה הגדולה ביותר שאנו יכולים לתת לילדנו או לנכדנו היא לעודד אותו ללמד אותנו. אנו ההורים שואפים לתת לילדינו הכול. אבל יש דבר אחד שלפעמים אנחנו שוכחים לתת להם: את ההזדמנות לתת משהו לנו. וזה – אגיד לכם בכנות – הדבר החשוב ביותר שישנו.

תנו לילדיכם ולנכדיכם את המרחב לתת לכם. תנו להם להיעשות למוריכם ולשמש לכם מקור השראה. כשתעשו כך, תעזרו להם להיעשות לבני האדם שהם נועדו להיות; להיות לַבְּרָכה שה' רוצה שהם יהיו.

בסימטריה מופלאה, כשם שאנו מתחילים את השבת בברכת סב לנכדיו, אנו חותמים אותה בתפילת ערבית של צאת השבת בברכת נכדים לסב:

וּרְאֵה בָנִים לְבָנֶיךָ – שָׁלוֹם עַל יִשְׂרָאֵל (תהילים קכח, ו).

מה הקשר בין נכדים לשלום? שאנשים החושב על נכדיהם חושבים על העתיד, ואנשים החושבים על העתיד עושים שלום. לעומתם, אנשים המתבוססים בעבר, בעלבונות ובהשפלות ובנקמות, נוטים לצאת למלחמה.

חייו של יעקב אבינו היו עמוסים בסכסוכים ובצרות. הוא ידע נקמה ומלחמה, איבה ומריבה. אבל הוא מת בשלווה, מתברך באחריתו ובזרעו. ולפני שמת, בירך את ילדיו ואת נכדיו.

לברך את הנכדים ולהתברך מהם, ללמד אותם וללמוד מפיהם – זכות נעלה היא ליהודי, הדומה להשתתפות במעמד הר סיני. כך זכה גם יעקב לחתום את חייו הסוערים.

שאלות לשולחן שבת

איך יכול סיפור ברכתו של יעקב לאפרים ומנשה לחזק אותנו בשמירת זהותנו היהודית בסביבה שבה הדבר אינו קל?כיצד יכולה חווית השהות בגלות, כגון זו של אפרים ומנשה, להשפיע על הזהות התרבותית והדתית של משפחה לאורך זמן?איך לדעתכם השפיע הנוהג לברך את הצאצאים, כמו יעקב בזמנו, על המסורת והערכים המשפחתיים לאורך הדורות?