תנ״ך באקדמיה

ברשימה הפרושה לפניכם אגודות המחלקות לתנ"ך במסגרות האקדמיות המובילות בישראל.
הרשימה מסודרת בסדר גיאוגרפי.

מלגות החברה לחקר המקרא
המכללה האקדמית לחינוך ע"ש דוד ילין

המקרא הוא מרכיב מרכזי במורשת התרבותית-היסטורית של עם ישראל והתשתית לזהותו היהודית. הנחלת מורשת עשירה זו לדור הצעיר, הינה משימה לאומית ודורשת יכולות רבות, אך יותר מכל, אהבה לתחום ולשפה הייחודית שהוא יוצר. אם את או אתה אוהבים לצלול לעולמות אחרים - לחשוב על האנשים, התרבות, היצירה והחיים בעידן הקדום; אם אתם אוהבים לקרוא מקרא, לא מפחדים לשאול שאלות וגם לצאת למסעות בעקבות התשובות, אזי החוג ללימודי מקרא במכללה להוראה ע"ש דוד ילין הוא המקום עבורכם!  מרגישים שעולמכם שזור בעולם המקרא, אם בכל טיול ברחבי הארץ אתם יודעים לספר את הסיפור הנכון, לשאול את השאלות הנכונות ובעיקר להסתקרן בנושאים שאינכם יודעים, החוג ללימודי מקרא במכללה להוראה ע"ש דוד ילין הוא המקום עבורכם.

מכללה ירושלים

החל מתחילת דרכה מצאה המכללה את לימודי התנ"ך כמקצוע הראשי בחינוך הבת, הואיל ובדיסציפלינה זו חברו יחד שולשה מרכיבים מרכזיים ואלו הם: 1. הזדהות השקפתית. 2. התמודדות אינטלקטואלית. 3. מעורבות אמוציונאלית. בנוסף לכך מצאה המכללה, כי לימוד תורה ומפרשים, וכן לימוד נביאים וכתובים עם מפרשים (החל בחז"ל וכלה באחרונים), נותן לסטודנטית את כל המעלות הטובות של לימוד תורני, הבונה את אישיותה התורנית המלאה. ואכן, הניסיון הוכיח, כי המאמץ הנדרש בלימוד תנ"ך במכללה אינו נופל במאומה מן המאמץ הנדרש במקצועות האקדמיים המעמיקים יותר. במשך השנים נמצאה הדרך להחיל את השיטה הזאת לתחומים אחרים של מקצועות היהדות, החל בספרות חז"ל, דרך המחשבה הקלאסית של ימי הביניים, וכלה במחשבת המוסר והחסידות של דורנו אנו.

האוניברסיטה העברית בירושלים

החוג למקרא באוניברסיטה העברית הוא בין המובילים בעולם בלימוד מדע המקרא. תלמידי החוג לומדים לקראת התארים בוגר, מוסמך ודוקטור, ובמסגרת לימודיהם הם נחשפים לכל ענפי חקר המקרא והספרות הקרובה לו. המחקר המתנהל בחוג וההוראה בו מייצגים קשת רחבה של תחומי התמחות ועניין, ובמרכזה הלימוד הלשוני, ההיסטורי והספרותי של הספרות המקראית. התכונה המובהקת של גישת החוג לחקר המקרא היא השילוב של הישגי הדורות בקרב מפרשי המקרא בישראל ובעמים עם גילויי המדע בעת החדשה-ביחס לתולדות ישראל בימי קדם, לשפות השמיות, לתרבות המזרח הקדום וספרותו, לארכיאולוגיה המקראית, ולחקירה הביקורתית של שלבי התהוותם, חיבורם ומסירתם של כ"ד ספרים, של מגילות מדבר יהודה ושל התרגומים העתיקים.

מכללת לוינסקי לחינוך

התנ"ך הוא תוצר תרבותי חשוב שנכתב לאורך מאות שנים ומשקף מגוון לשוני, רעיוני וספרותי מרתק. תוכנית הלימודים מתאימה למי שמעוניינים להנחיל את סיפורי המקרא ואת המורשת התרבותית וההיסטורית של עם ישראל באופן יצירתי ורלוונטי לתלמידי בית הספר היסודי והעל-יסודי. לימודי מקרא נלמדים במסגרת התמחות בתוכניות ההכשרה לבית הספר היסודי והעל-יסודי ובתוכניות המשלבות חינוך מיוחד, תוך התייחסות להיבטים ערכיים הצומחים מעיסוק בטקסטים המקראיים.

מכללת סמינר הקיבוצים

הלימודים בחוג הם כיציאה למסע מסקרן ומעורר מחשבה, בעקבות "גיבורים" ו"גיבורות" שהסיפור שסופר אודותם, מפי המאמינים האדוקים ביותר והכופרים הגדולים ביותר, הוא הסיפור של כולנו! הלימודים בחוג אודות המקרא, ספרות המדרש והאגדה, הקבלה והחסידות, בהיבטים פילוסופיים, ספרותיים, פוליטיים וערכיים, יעניקו לכם אתגר אינטלקטואלי, ידע רחב ומעמיק ומגוון רחב של כלים משמעותיים שיסייעו לכם להפוך למחנכים ומורים, רבי השראה ומחוללי שינוי בחברה הישראלית.

הקריה האקדמית אונו

מחשבה רבה ותשומת לב הושקעו בבניית תכנית לימודים, שמשלבת בין רמת לימודים אקדמיים גבוהה ביותר עם גמישות מרבית והתחשבות מלאה בצרכי ורצונות הסטודנטים. המסלול של תואר ביהדות מאפשר לך לבחור את תחום התמחות הראשי והמשני מבין חמישה תחומי התמחויות מסקרנים, מעמיקים ומאתגרים מטרת הלימודים היא הקניית תשתית אקדמית להבנת תהליכים ורעיונות יסוד שעיצבו את היהדות והחברה היהודית מראשית ימיה.

המכללה האקדמית לחינוך גבעת ושינגטון

סטודנטים שלום, כמכללה דתית לחינוך אשר לנגד עיניה הכשרת מורים לקראת השלבים השונים של ההוראה, למן הגיל הרך ועד לחטיבת הביניים ובית הספר התיכון בכלל, אנו עומדים על השילוב של לימודי החינוך וההוראה עם לימודי היהדות, ובראש ובראשונה תנ"ך, תוך דגש על הקניית ערכיו הדתיים. המכללה מקיימת מספר מסלולים של הכשרה להוראה לקראת קבלת תואר .B.Ed ובכולם קורסים אחדים בתנ"ך. הקו המנחה אותנו הוא שללא תלות בתחום המסוים אשר עומד המורה ללמד, עליו גם להיות בעל השכלה רחבה בלימודי היהדות, ובהם התנ"ך וערכיו.

מכללת תלפיות

התנ"ך הוא יסוד קיומו של עם ישראל מבחינה דתית, תרבותית, ציונית והומניסטית, מכאן הערך הגדול שאנו רואים בהכשרת מורים להוראת תנ"ך האמונים על חינוך דור העתיד. ההכשרה להוראת תנ"ך נעשית בכל המסלולים החל ממסלול הגן באמצעות הוראת סיפורי התורה, והוראת תנ"ך לתלמידים מתקשים במסלול החינוך המיוחד. אולם לימודי ההתמחות מתמקדים במסלולי ביה"ס היסודי והעל-יסודי. לימודי ההתמחות מכוונים להעמקת הידע והרחבתו במישור הרעיוני והערכי, בהתאם לתכנית הלימודים ומטרותיה. הבנה מקפת בספרי התורה, הנביאים והכתובים, מתבססת על שילוב המיומנות של ניתוח טקסטואלי באמצעות 'קריאה צמודה', עם הפרשנות המסורתית של חז"ל, ופרשני ימי הביניים. לימוד כזה מכשיר את הסטודנט להיות לומד עצמאי אוהב תנ"ך המסוגל לגרום לתלמידיו ללמוד תנ"ך בדרכים חווייתיות ומושכלות.

מכללת קיי

המקרא הוא אחד מאבני היסוד בתרבות האנושית בכלל ובמורשת ישראל בפרט. ההתמחות במקרא מדגישה את הזיקה התרבותית של החברה הישראלית בת זמננו, ששורשיה נטועים ביצירה המקראית על סוגיה וגיבוריה. אחת ממטרותיה העיקריות של ההתמחות היא לחשוף את הסטודנט לטקסטים מכונני תרבות כמו: הטקסט המקראי, ספרות חז"ל, ספרות ימי הביניים ויצירות מודרניות כדי לפתח את הזהות התרבותית שלו תוך הבלטת הערכים הלאומיים והאוניברסאליים ומשמעותם.

המכללה האקדמית הרצוג

מחנכים לאהבת תנ"ך – כי הם חיינו החוג לתנ"ך במכללת הרצוג הוא חוג וותיק ובעל מוניטין רב כמקום הכשרה מוביל בתחום התנ"ך. ייחודו של החוג הוא בהתמקדותו בפנים השונות של לימוד פשוטו של המקרא והשוואתו לפרשנות חז"ל ולפרשנות התנ"ך לדורותיה. החוג לתנ"ך מיוסד על מחויבות עמוקה לעיקרי האמונה בתוקפו של המקרא כדבר ה' ונביאיו, בקדושתו ובסמכות חכמים. בחוג לתנ"ך מרצים רבים בעלי שם חלקם רבנים וראשי ישיבות ורובם בעלי תואר דוקטור בתחומי החוג. החוג מציע מגוון רחב של שיעורים העוסקים בספרי המקרא ובקֶשת של תחומים הנוגעים למקרא ולפרשנותו.

אוניברסיטת בר אילן

המחלקה לתנ"ך באוניברסיטת בר אילן היא הגדולה מסוגה בעולם. צוות החוקרים עוסק בתחומים רבים ומגוונים בחקר המקרא, ומחקריהם תורמים תרומה של ממש למחקר המקראי. תלמידי מחקר פוטנצייאליים מוזמנים ליזום מחקרים בתחומים שונים ומגוונים. כמו כן, אנו מספקים מגוון של קורסים לציבור הסטודנטים, ושאר המתעניינים במקרא. המחלקה נטועה בדרכי לימוד ועיון מסורתיים, וגם במחקר החדש על פי שיטות מחקר "המתחדשים בכל יום". מטרת המחלקה היא הוראת התנ"ך וחקירתו על דרך הפשט. כמו כן המחלקה מקנה דרכים להבנת פרשנות המקרא לתקופותיה, החל בתרגומים, בספרות ימי בית שני, בספרות חכמים ועד פרשנות ימה"ב והעת החדשה. המחלקה מקנה כלים וידע בהבנת התנ"ך לאור המחקר הבלשני, ההיסטורי, הארכיאולוגי, הספרותי והתיאולוגי. לימודי התואר הראשון והשני מקנים לתלמיד את הכלים הבסיסיים למחקר המדעי של המקרא ומכשירים אותו ללימודים מתקדמים באוניברסיטה. כמו כן הלימודים מכשירים את התלמיד להוראת התנ"ך בבתי-ספר על-יסודיים.

אוניברסיטת תל אביב

אם גם עבורכם התנ"ך הוא ספר הספרים, אם אתם רוצים להכיר את הצדדים השונים של החוק, הנבואה, השירה והסיפור המקראיים, ואת ביקורת המקרא המודרנית, כמו גם את הפרשנויות, העתיקות ומימי-הביניים; אם שפת התנ"ך ושירתו מרגשים אתכם – הצטרפו לתכנית לתואר ראשון במקרא של אוניברסיטת תל אביב. בלימודי מקרא תרכשו גם ידע רב על רובדי הספרות המקראית וכלי מחקר מתקדמים, כדי שתוכלו לבחון לעומק את התנ"ך.

מכללת אורות ישראל

המקרא הוא ספר הספרים המקודש של עם ישראל. המקרא הינו המקור העיקרי לאמונתה ומצוותיה; ערכיה ותרבותה ולתולדותיה של האומה היהודית. למקרא מוקדש מקום מרכזי בחינוך הממלכתי דתי. דבר המתבטא במספר שעות הלימוד שיוחדו להוראת המקרא בכיתות בית-הספר היסודי ובחטיבת הביניים. לכן נבחר המקרא להוות מסלול התמחות עיקרי במכללה להכשרת מורים לבתי ספר יסודיים וחטיבות הביניים.

המכללה האקדמית בית ברל

​תכנית הלימודים בחוג למקרא ולתרבות ישראל מכשירה בוגרים שיוכלו ללמד כל אחד מן המקצועות (על פי בחירתם) מתוך אוריינות טקסטואלית, רוחב יריעה ופיתוח חשיבה ביקורתית. התכנית מציידת את לומדיה במיומנויות שיאפשרו להם להתמודד בעצמם עם הבנה, פרשנות והוראה של חטיבות טקסטואליות שונות; מכירה להם את הסוגות הספרותיות המרכזיות בכל אחת מן הדיסציפלינות ומביאה אותם לכדי יכולת של כתיבת עבודות חקר אקדמיות בתחום התמקצעותם.

המכללה האקדמית לחינוך – אורנים

המפגש עם המקרא מזמן מסע מרתק לשורשים העמוקים של תרבות ישראל. המקרא הוא ספר הזיכרונות הלאומי, ראי לחיי אדם וחברה באשר הם והזדמנות אישית להתבונן לתוך עצמנו. לאחרונה חוזר המקרא למרכז העניין, וחוגים רחבים מבקשים לשוב ולהכיר את אוצרות הרוח שנוצרו בתרבות ישראל – בפרשנות, בתורה שבעל-פה ובפילוסופיה. לימודי המקרא באורנים פתוחים לגישות שונות בנות זמננו, ומעודד שיח בין-תחומי

אוניברסיטת חיפה

החוג למקרא באוניברסיטת חיפה שואף להקנות לתלמיד את ידיעת המקרא והבנתו באמצעות הכלים והשיטות של מחקר המקרא המודרני. בנוסף לכך מבקש החוג לאפשר לתלמיד להרחיב את ידיעותיו ברקע התרבותי של עולם המקרא כמו גם בהשפעת ספר המקרא על היצירה היהודית במרוצת הדורות. הקורסים מעניינים, מגוונים ומציעים פנים שונות של לימוד התנ"ך, מתוך גישה מדעית יחד עם זיקה למורשת ישראל. החוג מתאפיין ביחס אישי לסטודנט ופעילויות משותפות בתארים השונים. מגוון מלגות מוצעות לסטודנטים לאורך לימודיהם.

מכללת אוהלו קצרין

מגמת תכנית הלימודים של החוג היא להציג בפני הסטודנט את מרחב היצירה היהודית, לעודדו להרחיב את אופקיו, לבסס את ידיעותיו בתחומי הידע הרלוונטיים לתחומי ההוראה שלו ולתפקידו החינוכי ולהעמיק את פתיחותו למגוון גישות ועמדות.

המכללה האקדמית לחינוך שאנן

לימודי מקרא מהווים תשתית מרכזית בהקניית ידע וערכים יהודיים. יתר על כן: אף הלימודים במקצוע תורה שבעל-פה וכן בשאר מקצועות מדעי היהדות, כגון מחשבת ישראל ולשון עברית, נסמכים על המקרא. לפיכך, אך טבעי הדבר, שהתמחות במקרא הינה חובה בכל מסלולי הלימוד.