החברה לחקר המקרא מארחת את יגאל גור אריה במסר לפרשת אמור תשפ"א -"כך אנחנו נהווה תמיכה ועמוד שידרה לילדנו. ניתן דוגמא אישית ,נציב אתגרים יעדים שישאפו"& את בועז חדד במסר -"מי ייתן שנדע ימים טובים מאלה ושנלמד להיות אנשים טובים יותר "!

פרשת ״אמור״

פרשת בר מצווה שלי!!יגאל גור אריה

ברכות לחתני בר המצווה: דב נרדימון ,אילן זוסמן ובת מצווה של מירה גינסבורג(הס) !!

״ויאמר ה׳ אל משה אמור אל הכהנים בני אהרון ואמרת אליהם...״

למה הכפילות -אמור ואמרת.

להזהיר גדולים וקטנים, באותה מידה כלומר חינוך עם הרבה דוגמא אישית.

״חנוך לנער על פי דרכו-גם כי יזקין לא יסור ממנה.״..

עץ שרוצים שיגדל ישר-בעודו קטן ורך מצמידים לו מקל וקושרים אותו סביבו כך גידולו טוב, ישר ויפה ,כלפי השמש שהיא מקור האנרגיה של הצמח. יבוא אחר ויאמר מסכן עץ זה עוד בקושי עומד, ניתן לו זמן ואז ניישר אותו, בוודאות שיגדל אז בצורה עקומה שליישרו יצטרכו עבודה רבה וספק אם יצליחו .כך בדברים אמורים גם על ילדנו שבעודם רכים ונשמתם זכה ונקייה ובקלות אפשר לסגל אותם לדרך הישרה אולם כשיגדלו העבודה אז רבה וקשה יותר אם בכלל .

כך אנחנו נהווה תמיכה ועמוד שידרה לילדנו. ניתן דוגמא אישית ,נציב אתגרים יעדים שישאפו

כלפי מעלה ,אך נדע גם לשחרר ולתת עצמאות .

"להזהיר" זה לא רק להגיד "אל תעשה את זה"! או "נו נו נו !".אפשר לחשוב אחרת על המילה להזהיר מלשון זוהר ואור. להזהיר ,כלומר להאיר, לזהור .כולנו צריכים להשפיע לחנך בכך שנזהיר-נאיר נזהר דרך הארת הפנים ואהבה.

בפרשתנו מצוות ספירת העומר.

תוכנה/אפליקציה של הספירה הינה הכנתנו למתן תורה: אנו סופרים 49 יום שבהם אנו מתקנים את מדותינו. לכל אחד יש בנפשו 7 מידות/תכונות, בכל שבוע מתקנים מידה אחת.

  1. נתינה.

2.ביקורת.

3.פשרנות/פרשנות.

4.התמדה.

5.ענווה.

6.קשר אמיתי.

7.שאיפה לשלמות.

נאחל לכולנו להיות המקל התומך ,ישר יפה וזקוף .

שבת שלום!

שבת שלווה וענוגה!!

יגאל גור אריה

?

פרשת אמור - מסרים חינוכיים- בועז חדד חבר הנהלה מורה לתנ"ך באורט מעלות "מכין נערים לחידוני התנך"
1. מדוע נפסל כהן , בעל מום , מעבודת הקורבנות ? מדוע התורה מוסיפה צער ומגבלות, על אדם שגם כך מוגבל? הייתכן , שדווקא במקום הפנימי ביותר והרוחני ביותר , שהוא בית המקדש , דווקא שם , יש משקל וחשיבות , למצב החיצוני של האדם ? היכן החינוך לשיוויון?
ראשית אביא מספר פתרונות המוצעים לבעיה מוסרית זו ולאחר מכן אנסה להביא פתרון אחר , שונה מן הפתרונות המוצעים, לבעיה מוסרית זו.
א. ישנם הטוענים שהמקדש הוא מקום של שלמות , מכל הבחינות ולכן המשרתים בו חייבים להיות שלמים , בגוף, בנפש, ברוח, במידות ובאמונה . בעל מום , שנמצא בבית המקדש; פוגם במהות המקדש והופך אותו להיות, פגום , חסר ולא מושלם . הדבר דומה לכלי בקידוש , קרי הכוס, חייב להיות שלם , כדי שהברכה שיורדת , תרד בשלמותה, ברגע שהכלי פגום , השפע לא יכול לרדת בצורה ראויה, הדבר דומה לכהן שהוא בעל מום.
ב. ישנם הטוענים שרוב בני האדם , נמשכים ליפה ולנעים ואילו מראה פגום , מפחיד אותם, או פשוט לא נעים להם לראות אדם כזה , כאשר הם באים למקדש. במקדש יש להתחשב, באנשים רגישים כאלה ולא ראוי, שאדם שמגיע למקדש , ירגיש ריחוק, במקום אהבה וקרבה, לכן נאסר על הכהנים בעלי מום חיצוני מלעבוד במקדש .
ג.ישנם הטוענים שהמקדש הוא המקום שמתחברים בו אל ערך השאיפה לשלמות : פיסית , נפשית ורוחנית ואדם שמגיע למקדש כדי להתמלא בכוחות ורעננות, זכאי לייצוג של כהן בריא , מלא שמחת חיים. הכהן מייצג את השאיפה לשלמות ואמור להציג אותה ולא להציג דמות, שהיא פחות מהשאיפות של המקריב, הבא אל המקדש.
ד. ישנם הטוענים שכהן בעל מום גופני מסויים, נושא בליבו טינה, כלפי הבורא , על שגרם לו למום זה , לכן יתכן שאכזבתו של הכהן ממצבו הגופני , עשויה למנוע ממנו, מלעשות את עבודת הקורבנות בלב שלם , לכן לא הותר לו לגשת אל המזבח.
ברשותכם, ברצוני להביא סיבה נוספת , שהיא שונה באופן עקרוני מהסיבות המקובלות שציינתי , סיבה שמסבירה , מדוע בעלי מום לא מורשים לשמש במקדש.
הפירושים שהבאתי לעי"ל, אף לא אחד מהם, לא התייחס, להרגשתו של האדם , בעל המום , שאמור לשמש במקדש , מה תהיה הרגשתו, כאשר יראו אותו, האנשים שנמצאים במקום , רכילויות, שייתכן ויגיעו לאוזנו ,של אותו בעל מום ועלולים לפגוע בו בצורה נפשית חמורה ביותר , שהיא הרבה יותר חמורה מפגיעה פיסית , ויכולה ללוות את האדם עד יום מותו ולהוסיף סבל על סבלו. פגיעה זו עלולה לקרות , במודע או שלא במודע, שיכולה להגיע לאוזנו של אותו בעל מום ..
לכן לדעתי, התורה שמה סייג בעניין זה , להגן דווקא , על בעל המום ולא בהכרח על שלמות המקום המקודש או על האנשים הרגישים שבאו למקדש, שמה חלילה ירגישו דחייה ,בגלל אותם אנשים מוגבלים.
זו אכן דעתי בעניין זה , דבר שהציק לי מאוד ועדיין בהחלט ממשיך לעורר בי מחשבות ותהיות , אלא אם כן , המסקנה שאאלץ להגיע אליה , היא , שיש דברים שנפלאים מאיתנו , בהחלטותיו של בורא עולם וצריך לקבל את הדברים , כפי שהם, שהרי החשיבה של בני האדם , אין כמוה כחשיבה האלוקית, שהיא נעלה ונשגבה מבינתינו. כדברי דוד המלך בספר תהילים פרק קל"ט פסוק ו " פליאה דעת ממני נשגבה לא אוכל לה ".
2.כל אדם בתפקיד בכיר , חייב לשמש דוגמה אישית לתלמידיו, לחייליו, לאנשים העובדים אצלו בכל מקום עבודה , להתייחס לכל אחד מהם , באנושיות לאורך כל השנה , באופן שווה ללא משוא פנים, שכולם ירצו לחכות אותו , להיות כמוהו , שכולם יאהבו אותו ויכבדו אותו , לר רק בגלל המעמד המשפחתי אליה הוא שייך, אלא בעיקר בשל מעשיו. כל יום עליו לחשוב על מעשה טוב ולצבור לעצמו כמה שיותר מעשים טובים , כמו בספירת העומר , שבימים אלה , כל יום, אנו צריכים לאסוף דברים טובים שעשינו, דבר שמרומז בחג הסוכות , שהוא חג האסיף, עד שנגיע לבשלות מלאה , בחג השבועות, שבה נהיה מוכנים לקבל את התורה , כאשר באמתחתינו, לא מעט מצוות, שאספנו במהלך ארבעים ותשעה ימים בספירת העומר , שהתחיל בחג הפסח, שהוא האביב של עם ישראל , שהתחיל לפרוח , לאחר שעלינו מארץ מצרים.
בתחילת הפרשה , פרק כ"א פסוק א אומר יהוה למשה " אמור אל הכהנים בני אהרון ואמרת אליהם.." נשאלת השאלה , מדוע הוסיף הכתוב " ואמרת אליהם " ? הרי כבר נאמר " אמור אל הכהנים בני אהרון " , הרי אין מילה מיותרת בתנ"ך! אם כך מה רצה הכתוב להדגיש? התשובה לכך היא " להזהיר הגדולים על הקטנים " מה פירוש ? להזהיר גם את הכהנים וגם את בניהם, או אולי הכוונה היא להזהיר את הכהנים שהם אנשים מכובדים מאוד, שעליהם לשים לב גם לדברים הקטנים בחיי היום יום . מנהיג מצליח צריך גם להתייחס לדברים הקטנים בחיי היום יום כל הימים.

ברצוני לציין שקידוש השם פירושו גם לחיות על קידוש השם ולא רק למות על קידוש השם . לחיות על קידוש השם פירושו להתרחק מעברות , להתנהג באופן ראוי , תהיה בן אדם טוב , תהיה רגיש לאחרים , אל תתנשא מעל האחרים, תגרום לתלמידיך, חייליך, העובדים אצלך בכל עבודה כלשהי, להרגיש שהם לא שקופים ולא להרגיש, שהם לא רצויים, לא לתת להם הרגשה שאתה מתנשא מעליהם שאתה החשוב והם הנחותים. יחד עם זאת יש-לזכור שכגודל התפקיד כך גודל האחריות , לכן כאשר אנו מחנכים את ילדינו או תלמידינו , עלינו לחנכם שעליהם תמיד לשמש דוגמה טובה , לנהוג לפי מידת הצדק , אנושיות ואחריות , אם לא נעשה זאת בתור מובילי הדרך , הנזק שאנו נעשה, אם נועה בדרך , יהיה הרבה יותר חמור מהחייל או מהתלמיד שאותו אנו מובילים " אם בארזים נפלה השלהבת מה יעשו אזובי הקיר?".
מנקודת מבט אחרת , קידוש השם יכול להתפרש כמוות על קידוש השם , כמו בתקופת השואה , תקופה מזעזעת במיוחד , שבני עמנו נרצחו, רק בשל היותם שייכים לעם היהודי .
בפרק כ"ב פסוק ל"ב כתוב " ולא תחללו את שם קודשי ונקדשתי בתוך בני ישראל ".לפי פשט הדברים , הכוונה היא , לתת כבוד לשמו הטוב של אלוהים, על ידי כך , שנהיה אור לגויים ככתוב בשמות פרק י"ט פסוק ו " ואתם תהיו ממלכת כהנים וגוי קדוש " וגם אור לבני עמינו הנזקקים כדברי חז"ל " כל ישראל ערבים זה לזה " , כדברי הנביא ישעיה בפרק מ"א פסוק ו " איש את רעהו יעזרו ולאחיו יאמר חזק " , אז נגשים את רצונו של בורא עולם , בספר ירמיה פרק ל"א פסוק כ"ה " על זאת הקיצותי ואראה ושנתי ערבה לי ".
מי ייתן שנדע ימים טובים מאלה ושנלמד להיות אנשים טובים יותר , שבת שלום , בריאות והצלחה לכולם , ממני באהבה גדולה -חדד בועז.